Privredna komora Srbije

Dobrička 2, 18000 Niš, Srbija, e-mail: pknis@pks.rs

Tel: +381 18 510 999

ATA karnet je međunarodni carinski dokument koji omogućava privremeni izvoz najvažnijih grupa roba kojima se trguje u svetu. ATA karnetom roba cirkuliše neocarinjena u periodu od jedne godine na carinskom području zemlje koja je prihvatila Konvenciju o privremenom uvozu i to bez popunjavanja nacionalnih carinskih isprava, plaćanja carine ili polaganja depozita, što inače sledi u redovnom postupku za izvoz, odnosno uvoz. ATA karnet se izdaje za robu koja će se privremeno izvesti iz Srbije, a zatim ponovo uvesti u nepromenjenom stanju.

Od 20. avgusta 2018. godine, Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Niš počela je sa izdavanjem dodatnih ATA listova (talona i kupona). Rok važenja ATA karneta određuje Privredna komora Srbije u skladu sa rokom  predviđenim Konvencijom, odnosno 12 meseci od datuma izdavanja. U tom periodu od godinu dana, u roku važenja ATA karneta, pravno ili fizičko lice može privremeno izvoziti robu koja je naznačena na robnoj listi. Glavne kategorije roba koje se privremeno izvoze po osnovu ATA karneta su sledeće: antikviteti, mašine, alatne mašine, oprema za ugostiteljstvo, obuća, igračke, kompjuteri, kancelarijska oprema, električna/elektronska i naučna oprema, hirurška i stomatološka oprema, umetnički radovi itd.  Za svako naredno putovanje, potrebni su dodatni ATA listovi, koji se mogu preuzeti u PKS - Regionalnoj privrednoj komori Niš.

Radi podsećanja, od novembra 2017. godine, Regionalna privredna komora Niš započela jeizdavanje sledećih izvoznih dokumenata: UVERENJE O POREKLU ROBE - Certificate of origin (Nepreferencijalno uverenje), UVERENJE O POREKLU ROBE „FORM A“ - Certificate of origin (Preferencijalno uverenje), UVERENJE O POREKLU ROBE IZ TREĆE ZEMLJE, UVERENJE O POREKLU ROBE U POSTUPCIMA JAVNIH NABAVKI, OVERA EXPORT REGISTRY FORM, OVERA CENOVNIKA, OVERA FAKTURE, overa ostalih dokumenta. Od janura do avgusta 2018. godine izdato je više od 1100 dokumenata iz oblasti javnih ovlašćenja, tako da se RPK Niš može pohvaliti velikim uspehom u ovoj sferi poslovanja.

Preuzimanje dodatnih ATA listova u Regionalnoj privrednoj komori Niš još jedan je dokaz prednosti jedinstvenog komorskog sistema Srbije i očekujemo podjednako dobar rezultat kao u oblasti izdavanja uvozno-izvoznih dokumenata, sve u cilju olakšanja poslovanja privrednih društava našeg regiona.

 

 

Dualno obrazovanje

Dualno obrazovanje

 Dualno obrazovanje - Izjava o nameri Izjava o nameri za poslodavca           Uputstvo za popunjavanje izjave

Vesti

Kursna lista NBS

Newsletter

Članarina 2018

Članarina 2018

Registrovani korisnici

FNT 2017

III Forum naprednih tehnologija

Kalendar događaja

 ◄◄ 
 ◄ 
 ►► 
 ► 
februar 2019
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
Beograd, Serbia
PKS, velika sala
  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Privredna komora Srbije organizuju javnu [...]
Datum :  utorak, 05 februar 2019
6
7
8
No Image
PKS RPK Niš - velika sala na II spratu
PKS – RPK Niš u saradnji sa emisijom o poljoprivredi AgroJug, organizuje savetovanje „Stanje [...]
Datum :  petak, 08 februar 2019
9
10
11
12
13
Niš, Serbia
PKS RPK Niš - velika sala na II spratu
  Udruženje za hemisku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS i Služba za cirkularnu [...]
Datum :  sreda, 13 februar 2019
14
PKS RPK Niš - velika sala na II spratu
  Razvojna agencija Srbije, Ministarstvo privrede i Fond za razvoj u cilju realizacije Strategije [...]
Datum :  četvrtak, 14 februar 2019
15
16
17
18
19
PKS RPK Niš - velika sala na II spratu
    Privredna komora Srbije u saradnji sa Upravom za sprečavanje pranja novca – Ministarstvo [...]
Datum :  utorak, 19 februar 2019
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Izdvajamo

Vodič za izvoz u Rusiju

Go to top