Privredna komora Srbije

Dobrička 2, 18000 Niš, Srbija, e-mail: pknis@pks.rs

Tel: +381 18 510 999

Direktor PKS RPK Niš, Aleksandar Milićević i predsednik parlamenta privrednika PKS RPK Niš, Andrija Radojičić, primili su u petak 3.8.2018. godine, ambasadora Arapske Republike Egipat, njegovu ekselenciju Amr Fathi Mohamed Aljowaily. Ambasador Aljowaily je prvi diplomata iz ove prijateljske zemlje koji je posetio naš grad posle više od 15 godina.

U Regionalnoj privrednoj komori Niš organizovan je razgovor privrednika sa ambasadorom, sa ciljem upoznavanja i iniciranja bližeg povezivanja, jer je ocenjeno da trenutna ekonomska saradnja dve zemlje ne odgovara aktuelnim i tradicionalnim političkim odnosima i da jačanje privrednih veza, mora biti jedan od prioritetnih interesa obe strane.

Ambasador Aljowaily, rekao je da saradnju ne treba limitirati samo na Beograd i Kairo, kao dva glavna i najveća grada, već da treba podsticati povezivanje i drugih gradova iz obe zemlje. Direktor Milićević upoznao je ambasadora sa razvojem privrede u regionu, koja je posledica velikog broja novootvorenih fabrika i posebno istakao veliki rast broja putnika na međunarodnom aerodromu Konstantin Veliki. Zajednički zaključak je da bi bilo dobro pokrenuti avio liniju, redovnu ili čarter, između aerodroma Niš i aerodroma u Hurgadi ili Šarm el Šeiku. Takvo povezivanje bilo bi od važnosti ne samo za građane ovog dela Srbije, već i Bugarske i Makedonije i omogućilo bi mnogo veću turističku razmenu u oba pravca, obzirom na potencijale banjskog i zdravstvenog turizma u ovom delu Srbije.

Ambasador Aljowaily istakao je, da je u ekonomiji Egipta turizam jedna od najzastupljenijih delatnosti i on upravo u ovom sektoru vidi najveći potencijal za saradnju. Takođe, Egipat ima jako dobro razvijen rečni kruzerski turizam i tu bi bila moguća saradnja oko prenošenja znanja i iskustava razvoja rečnog turizma na Dunavu. Mogući sektori u kojima ambasador Aljowaily takođe vidi potencijal za saradnju su drvna industrija i proizvodnja nameštaja, informacione tehnologije, sektor farmacije i proizvodnja hrane.

Priliku da se predstave i razgovaraju sa ambasadorom imali su predstavnici kompanija Yumis d.o.o. Niš, Jeligor d.o.o. Svrljig, Neomedica d.o.o. Niš, Aster Tekstil d.o.o. Niš, Harder Digital Sova d.o.o. Niš i Euroturs d.o.o. Niš.

U razgovoru ambasadora i privrednika došlo se do zaključka da su osnovni problemi u privrednoj saradnji između Srbije i Egipta visoke carine i neusaglašenost pravilnika za uvoz i izvoz robe. Kako Egipat ima sporazum sa EU po kome su carinske stope između AR Egipat i EU značajno snižene, takva situacija stavlja privrednike iz Srbije u nepovoljan položaj, u odnosu na konkurenciju iz EU. Ambasador je najavio da će ovih dana imati sastanak sa predsednicom Vlade Republike Srbije, Anom Brnabić, te da će ovo biti jedna od tema razgovora, a takođe će sa njegove strane biti pokrenuta inicijativa kod organa vlasti Arapske Republike Egipat, kako bi se došlo do napretka na polju smanjenja carina i usaglašavanja sertifikata.

Dogovoren je novi sastanak ambasadora i privrednika iz regiona PKS RPK Niš u septembru 2018. godine, kada će ambasador zajedno sa šefom trgovačko-ekonomskog odeljenja Ambasade Arapske Republike Egipat posetiti Niš. Taj sastanak biće pripremljen na način koji će omogućiti većem broju privrednika da bude uključen i direktno povezan sa privrednicima iz Egipta kako bi se uspostavili konkretni kontakti između srpskih i egipatskih privrednika.

 

 

ADATechAK

JAVNI POZIV ZA TRENERE

Vesti

Kursna lista NBS

Newsletter

Članarina 2018

Članarina 2018

Registrovani korisnici

FNT 2017

III Forum naprednih tehnologija

Kalendar događaja

 ◄◄ 
 ◄ 
 ►► 
 ► 
septembar 2018
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
Niš, Serbia
PKS RPK Niš - velika sala na II spratu
  Privredna komora Srbije, u okviru Projekta za poboljšanje investicione klime u Srbiji, koji [...]
Datum :  četvrtak, 06 septembar 2018
7
8
9
10
No Image
Pirot, Serbia
Privredna komora Pirota
  Privredna komora Srbije organizuje dvodnevnu Obuku - Primena Pravilnika o malim količinama [...]
Datum :  ponedeljak, 10 septembar 2018
11
No Image
Niš, Serbia
PKS RPK Niš - velika sala na II spratu
  Razvojna agencija Srbije i Regionalna razvojna agencija Jug, u saradnji sa Privrednom komorom [...]
Datum :  utorak, 11 septembar 2018
12
13
14
15
16
17
Beograd, Serbia
Privredna komora Srbije - Velika sala na II spratu
  Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – Upravom granične [...]
Datum :  ponedeljak, 17 septembar 2018
18
19
20
Niš, Serbia
PKS RPK Niš - mala sala na I spratu
  Privredna komora Srbije, u okviru Projekta za poboljšanje investicione klime u Srbiji, koji [...]
Datum :  četvrtak, 20 septembar 2018
21
22
23
24
25
Niš, Serbia
PKS RPK Niš - mala sala na I spratu
  Centar za reformu finansijskog izveštavanja Svetske banke (CFRR) u saradnji sa Privrednom [...]
Datum :  utorak, 25 septembar 2018
26
Niš, Serbia
PKS RPK Niš - mala sala na I spratu
  PKS - Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga u [...]
Datum :  sreda, 26 septembar 2018
27
28
Niš, Serbia
PKS RPK Niš - mala sala na I spratu
  Privredna komora Srbije u saradnji sa GIZ-om, realizuje projekat „Energetska efikasnost u [...]
Datum :  petak, 28 septembar 2018
29
30

Izdvajamo

Vodič za izvoz u Rusiju

Go to top