Privredna komora Srbije

Dobrička 2, 18000 Niš, Srbija, e-mail: pknis@pks.rs

Tel: +381 18 510 999

U utorak, 29.maja 2018.godine, u PKS- RPK Niš održan je seminar, organizovan od strane Privredne komore Srbije u saradnji sa Upravom carina, pod nazivom ,,Priprema za implementaciju automatizovanog uvoznog i izvoznog sistema''.

U okviru procesa dalje modernizacije Uprave carina, početkom septembra 2017.godine počela je pripremna faza Projekta za uvođenje automatizovanog uvoznog i izvoznog postupka, kao i kontrolnih sistema pomenutih postupaka. Uvođenje automatizovanih postupaka treba da omogući postepeno ispunjavanje evropskih standarda u primeni elektronskih sistema u carinskoj administraciji Republike Srbije. Rad na projektu, čiji je završetak planiran za septembar 2019.godine, finansiran je sredstvima iz pretpristupnih fondova EU (IPA 2013), dok Republika Srbija učestvuje u sufinansiranju.

 

U uvodnom izlaganju, velikom broju privrednika, obratili su se Aleksandar Milićević, direktor RPK Niš, Snežana Karanović, pomoćnik direktora u Sektoru za carinske postupke Uprave carina Srbije i zamenik vođe projektnog tima UCS i Saša Milenković, upravnik Carinarnice Niš.

Prezentaciju projekta sa isticanjem ciljeva i rezultata projekta, izneli su Zlatica Tomašević, vođa konsultantskog tima, konzorcijum AAM Management Information Consulting Ltd. i LJubica Barbulj, pomoćnik direktora u Sektoru za informacione i komunikacione tehnologije UCS i vođa projektnog tima UCS.

O ulozi carine u Evropskoj uniji, zakonodavstvu koje omogućava elektronsko poslovanje i o carinskom zakonodavstvu EU, izvestilac je bila Zlatica Tomašević, vođa konsultantskog tima, konzorcijum AAM Management Information Consulting Ltd.

Prezentaciju IT sistema, koja se odnosi na uvoz, izvoz i carinske odluke izneli su Željko Đoković, samostalni carinski savetnik u Odeljenju za carinske procedure, Sektor za carinske postupke UCS, Olga Protić, načelnik Odeljenja za tranzit robe, Sektor za carinske postupke UCS i Aleksandra Ilić, načelnik Odeljenja za ovlašćene privredne subjekte i pojednostavljene carinske procedure, Sektor za carinske postupke UCS

Istaknuta je važnost Projekta za unapređenje poslovanja Uprave carina. Automatizovani izvozni i uvozni postupci podrazumevaju da se carinski postupci  sprovode u bespapirnom okruženju za carinu i privredu, a njihova potpuna implementacija je i jedan od uslova za pristupanje EU. Očekivane koristi od projekta su brojne:

  •  Uvozni i izvozni carinski postupci se sprovode elektronskim putem
  • Smanjenje vremena i troškova neophodnih za obavljanje izvoznih i uvoznih carinskih postupaka čime se povećava konkurentnost naše privrede
  • Efikasna razmena informacija elektronskim putem između privrednika i UCS
  • Nepristasan postupak jer se direktan kontakt između carinskih službenika i izvoznika/uvoznika svodi na minimum
  • Poboljšanje kvaliteta usluga UCS zahvaljujući modernizaciji IT sistema UCS
  • Zaštita interesa građana kroz bolju kontrolu uvoza i izvoza.

 

 

 

ADATechAK

JAVNI POZIV ZA TRENERE

Vesti

Kursna lista NBS

Newsletter

Članarina 2018

Članarina 2018

Registrovani korisnici

FNT 2017

III Forum naprednih tehnologija

Kalendar događaja

 ◄◄ 
 ◄ 
 ►► 
 ► 
avgust 2018
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
No Image
Niš, Serbia
Velika sala RPK Niš, II sprat
PKS-RPK Niš organizuje poslovni trening  PDV evidencije, pregled obračuna PDV i popunjavanje [...]
Datum :  sreda, 08 avgust 2018
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Izdvajamo

Vodič za izvoz u Rusiju

Go to top